*Tentoonstelling “The Call of the Rockies” – Gent

Door Alice Holemans-NAIS

Gisteren heeft NAIS op de valreep een bezoek gebracht aan de tentoonstelling “The Call of the Rockies” in het Caermersklooster in Gent.

‘Op de valreep’, daar dit het laatste week- end is van een tentoonstelling die reeds maanden aan de gang was.

De tentoonstelling zet het levensverhaal van Jezuïeten- pater Pieter Jan De Smet (Dendermonde 1801- St.Louis 1873), in de spotlights.

Pater Pieter Jan De Smet trok naar de Indianen van het Columbia Plateau en de Plains om hen het ware geloof te brengen.

 

Bij ons is hij bekend als pleitbezorger van de Indianen, als advocaat van de vrede, en bemiddelaar met de Amerikaanse regering.

In Dendermonde wordt hij als held vereerd.

 

Niet zo bij de Indianen van St.Louis (meer onderaan)

Wij willen het hier niet hebben over het leven en werk van de pater. Er is genoeg info te vinden op het internet.

 

Wij willen onze indrukken over de tentoonstelling zelf weergeven.

 

- Wat goed was: her en der werd er in de begeleidende teksten voor de “stereotypering van de Indiaan” gewaarschuwd.

 

- Wat helemaal goed was: de clubvlag van AAGent met de protesttekst van Suzan Shown Harjo, Musogee en Cheyenne AA Gent moet de indiaan uit het logo van de club verwijderen. En de levende mascottes van de ploeg, de als opperhoofd verklede Buffalo Ben en Squaw Mel, moeten uit de Ghelamco Arena verdwijnen. “

Waar wij voor 100% achter staan!

 

- Wat zo mooi en tegelijkertijd schrijnend was waren de prachtige voorwerpen en kledingstukken die in de vitrinekasten lagen te pronken. Allemaal bezit van buitenlandse- en binnenlandse musea en privé -collecties. Ook het MAS, het Antwerpse ‘pronkstuk’, had een en ander uit de kelders opgediept.

De tentoongestelde pracht gaf ons een bitter gevoel.

Wij weten dat Indianen onder de arrogantie van het ‘Manifest Destiny’ werden bestolen door de kolonisten, het Amerikaanse leger en de corrupte BIA. Hun begraafplaatsen werden geroofd. De goederen werden in Europa verkocht en vele voorwerpen werden in veilingen verhandeld en kwamen zo in privé- bezit terecht.

Reeds jarenlang strijden Native volken voor teruggave van hun gestolen goederen.

 

De foto met Pieter Jan De Smet in het midden toont een ander beeld van Indianen.

Hier geen prachtige met kralen bewerkte kledij van hertenhuid. De bittere realiteit was dat de Indianen- eens ze in de reservaten gedwongen waren- afgedankte Europese kledij kregen van de Christelijke “liefdadigheid- instellingen”.

Vergelijk de kledij van de foto met de kledij -in het filmpje hieronder- van de uitbundig uitgedoste Indianen die in 1932 door de Jezuïeten naar Dendermonde gehaald werden om pater Pieter Jan te eren. Daarin lijkt iedere Indiaan een ‘Chief’, getooid met met weelderige 'bonnet'.

De Indianen van St. Louis

Het standbeeld van pater Pieter Jan De Smet aan de universiteit van St. Louis dat de naam droeg “where the Rivers Meet”werd in 2015 neergehaald.

Het beeld toonde de Jezuïet met hoog opgestoken kruisbeeld, verheven boven de knielende Indiaan .

De Indiaanse studenten vonden de verheerlijking totaal misplaatst: “De boodschap die het standbeeld geeft aan de Indianen is:” je hoort hier niet thuis als je je niet onderwerpt aan onze cultuur en religie.” Het standbeeld was voor hen een symbool van kolonisatie en onderdrukking!

En zo heeft ieder verhaal  twee kanten.