DUITSE NEONAZI’S IN BEELD
Sinds we op een Vlaams Blok-meeting in Herentals een man zagen met een jasje van de multiculturele Britse reggaegroep UB40, huldigen we het principe om op basis van iemands kledij geen veronderstelling te maken over zijn of haar politieke overtuiging. Maar soms worden de clichés over neonazi’s bevestigd, zoals in Themar.
Zaterdag 16 juli vond in Themar, in de Duitse deelstaat Thüringen, het neonaziconcert 'Rock gegen Überfremdung' (Rock tegen Buitenlandse Overheersing) plaats. Op de affiche stonden de Duitse groten in het genre met groepen zoals Stahlgewitter en Die Lunikoff Verschwörung. Het concert was aanvankelijk verboden wegens de te verwachten overlast in Themar, dorpje met maar een 3.000-tal inwoners. Maar na een uitspraak van een Duitse rechtbank mocht het concert toch ingericht worden. Een gelijkaardig concert bracht vorig jaar een 500-tal neonazi’s op de been, dit jaar waren ze met een 6.000-tal.
Hoe zien ze er uit?
We konden bij een Duitse antifascistische onderzoeksgroep honderden foto’s van de concertgangers en -medewerkers in Themar bekijken en publiceren hier een selectie van veertig foto’s. Nogal wat van de aanwezigen zien er vervaarlijk uit, en hebben een voorliefde voor een bepaalde kledij en tatoeages. Maar – hou het voorbeeld van de man in een jasje van UB40 voor ogen – er zijn ook uitzonderingen. Mensen die zich normaal kleden en aardig lijken, en toch neonazi zijn.
Eén van die laatsten (de eerste van links op de achtergrond bij de laatste foto van onze selectie) was ook op bij de manifestatie van Nation, de Nederlandse Volks-Unie (NVU), de Autonome Nationalisten Vlaanderen en het Nieuw-Solidaristisch Alternatief (N-SA) op 1 mei in Antwerpen (zie: https://www.facebook.com/groups/fbaff/permalink/1490945437624348/)
Naar het Hendrik Conscienceplein in Antwerpen kwam hij met de fiets, voor het concert in Themar had hij er een autorit van 600 km voor over.