BEHEERDER VVL-FACEBOOKPAGINA BIJ DE RECHTBANK
Door Ed Steffens- AFF
Vrijdag 9 juni 2017
Vanmorgen, vrijdag 9 juni 2017, werden in Antwerpen de pleidooien gehouden in de rechtszaak tegen Gunther Vleminx (foto links), beheerder van de om zijn racistische commentaren bekende Facebookpagina van de Vlaamse Verdedigings Liga.
De Vlaamse Verdedigings Liga (VVL) werd in oktober 2012 opgericht en zocht meer publiciteit met een hilarische persconferentie in december 2013. De VVL-straatacties waren geen succes
(zie: http://aff.skynetblogs.be/…/eigen-volk-moet-vlaamse-verdediging ; de VVL-Facebookpagina was wél een succes. Als de VVL-Facebookpagina in augustus 2016 offline werd gehaald, had de VVL-Facebookpagina 23.000 volgers. Op die Facebookpagina werden een aantal krantenberichten overgenomen, waar vaak racistisch commentaar aan toegevoegd werd.
Daarnaast, en niet in het minst, waren racistische fotomontages een succesnummer op de VVL-Facebookpagina (foto rechts), vaak gedeeld op nog andere Facebookpagina’s.
De VVL kwam in augustus vorig jaar in een storm van protest terecht nadat op de VVL-Facebookpagina een krantenbericht werd gepost dat die kranten brachten onder de kop: Jonge Vlaming (15) overlijdt in Marokko na ongeval met een quad (foto onder).
Omdat de “jonge Vlaming” een Vlaming is van Marokkaanse afkomst voegde Gunther Vleminx aan het krantenbericht toe: “Ziet een Vlaming er tegenwoordig zo uit??”. Er volgde een stortvloed van ranzige commentaren, die door voormalig CD&V-kabinetsmedewerker Youssef Kobo onder de aandacht werden gebracht. Een oproep om zich burgerlijke partij te stellen tegen de VVL-Facebookpagina versterkte het protest.
Het protest was nuttig want al in 2015 (toen de VVL-Facebookpagina nog maar 6.500 volgers had) legde het interfederaal centrum voor gelijke kansen en bestrijding van discriminatie en racisme Unia klacht neer tegen de VVL-Facebookpagina. Pas na de reacties op de “Ziet een Vlaming er tegenwoordig zo uit??”-uitspraak en andere commentaren maakte het Antwerps parket bekend Gunther Vleminx als beheerder van de VVL-Facebookpagina voor de rechtbank te zullen brengen. Zijn verdediger vanmorgen was Luc Deceuninck… die eerder ook al advocaat was voor drie vzw’s gelieerd aan het Vlaams Blok, in 2004 veroordeeld voor racisme.
Gunther Vleminx werd aangeklaagd voor het aanzetten tot haat of geweld tegen (groepen van) mensen die beschermd worden door de wet tegen het racisme, en aangeklaagd als lid van een vereniging die kennelijk en herhaaldelijk discriminatie verkondigt. Als beheerder van de VVL-Facebookpagina had Gunther Vleminx bepaalde uitlatingen kunnen weren van zijn Facebookpagina. Dat deed hij niet. Integendeel. Veel van de racistische en discriminerende uitlatingen kregen nog een ‘Vind-ik-leuk’ van Gunther Vleminx.
De advocaat van Unia legde op heldere wijze uit waarom het gepast is Gunther Vleminx als beheerder van de VVL-Facebookpagina te bestraffen. Toen Unia vóór de eerste klacht Gunther Vleminx wees op de strafbare inhoud van wat hij op zijn Facebookpagina postte en liet posten, wees Gunther Vleminx dit lachend en ridiculiserend af. Van allen die in augustus vorig jaar klacht neerlegden tegen de commentaren op de VVL-Facebookpagina, verscheen vanmorgen enkel Horia Bali als burgerlijke partij voor de rechtbank. Met concrete voorbeelden legde de Antwerpse vrouw uit hoe zij en haar zoontje slachtoffer waren van racisme, wat vergemakkelijkt wordt als uitlatingen zoals op de VVL-Facebookpagina zomaar kunnen.
In een pluralistische samenleving moet er plaats zijn voor verschillende opinies. Zelfs voor uitlatingen die beledigend, schokkend of verontrustend zijn, zo stelt rechtspraak. Volgens de verdediging van Gunther Vleminx vallen een aantal uitlatingen op de VVL-Facebookpagina onder die opvatting van wat mag gezegd worden. Andere uitlatingen worden door de verdediging wél erkend als een inbreuk op de wet tegen racisme. De advocaat van Gunther Vleminx gooide het dan maar op de sociale situatie van zijn cliënt om de te verwachten straf te milderen tot een werkstraf.
Het Openbaar Ministerie vond de vraag om een werkstraf paradoxaal voor een man die na een invaliditeitsverklaring sinds midden 2013 geen regulier werk meer (kan) verricht(en). Het Openbaar Ministerie vraagt een gevangenisstraf van één jaar, onder bepaalde voorwaarden desgevallend met uitstel, en een effectieve geldboete van 200 euro.
Gunther Vleminx zegt intussen iets terug te willen doen voor de maatschappij en haalde onder andere als voorbeeld aan hoe hij een vreemdeling hielp Nederlands te leren voor wie de taalcursus die de vreemdeling volgde te hoog gegrepen is. Wat niet op de rechtbankzitting gezegd werd, is dat Gunther Vleminx nog steeds propaganda maakt voor de man naar wiens voorbeeld de Vlaamse Verdedigings Liga is opgericht.
De Vlaamse Verdedigings Liga is opgericht naar het voorbeeld van de English Defence League (EDL) van ‘Tommy Robinson’ zie: https://en.wikipedia.org/wiki/Tommy_Robinson_(activist)
Als Vleminx en ‘Robinson’ elkaar ontmoeten op een Pegida-manifestatie op 11 oktober 2015 in Utrecht poseren ze samen vriendschappelijk voor een foto (foto links).
Deze week maandag 6 juni 2017 postte Gunther Vleminx op zijn persoonlijke Facebookpagina nog een video van ‘Tommy Robinson’ waarin ‘Robinson’ de Londense burgemeester Sadiq Khan in een slecht daglicht probeert te plaatsen (foto onderaan). De VVL-Facebookpagina is stopgezet, maar sommige opvattingen en vriendschapsbanden blijven.
Het vonnis van de rechtbank volgt op 30 juni.