IDENTITAIR HERMANT VEROORDEELD VOOR WAPENHANDEL
llustratie: Claude Hermant achter zijn toog in La Maison Flamande/Vlaams Huis terwijl hij wijn inschenkt voor een lid van het Front national(FN)..
Claude Hermant (54 j.) was tussen 2008 en 2012 uitbater van La Maison Flamande/Vlaams Huis in Lambersart, gemeente die grenst aan de Franse stad Lille.
Extreemrechtse militanten tot neonazi's uit Noord-Frankrijk en Vlaanderen verzamelden er rond de Vlaamse identiteit, maar vooral de extreemrechtse ideologie en activiteiten. Claude Hermant is voorbije maandag 9 oktober 2017 in Frankrijk veroordeeld tot zeven jaar cel voor wapenhandel.
La Maison Flamande/Vlaams Huis werd in oktober 2008 geopend.
Uitbater Claude Hermant was eerder actief als huurling (in Congo, Kroatië en Angola) en was oprichter van een blog die opriep om “tweemaal per week te trainen om het uitschot uit de buurten te vegen, uitschot dat enkel geweld begrijpt”. De NSV! ging al eens naar La Maison Flamande/Vlaams Huis om er een cantus te houden; BBET’er Tomas Boutens en zijn vrienden zoals Arnoud Kuipers gingen er 'deelnemen aan bokswedstrijden-alle-slagen-toegelaten. Een evenement waar ook Ruben Rosiers als actief baasje bij het Nieuw-Solidaristisch Alternatief (N-SA) reclame voor maakte. Ook Voorpost reisde wel eens naar Lambersart om deel te nemen aan een betoging van de rond La Maison Flamande/Vlaams Huis opgerichte identitaire beweging Opstaan.
La Maison Flamande/Vlaams Huis werd in 2012 gesloten. Claude Hermant bleef in de regio actief, zoals in Auchel waar hij jonge skinheads bijeenbracht rond een mix van haat tegen ‘het systeem’, xenofobie en Vlaams regionalisme. Wie met Hermant praat, hoort vlug dat hij gepassioneerd is door vuurwapens, en iedereen naar de mond praat. Beroepshalve is Claude Hermant na 2012 nachtwaker op een internaat, beheerder van een terrein voor paintballactiviteiten en houdt hij in Lille een frituur open. Maar hij houdt zich ook bezig met 'zelfverdedigingstechnieken' en laat zich filmen op een trainingskamp in de Ardennen met heidense en neonazistische symbolen.
Dinsdag 20 januari 2015 wordt Claude Hermant voor ondervraging opgepakt door de politiediensten in Lille, in het kader van een onderzoek naar wapenhandel. Hij wordt in voorarrest gezet en op 11 september 2017 begon zijn rechtszaak die draaide rond de vraag of hij tussen 2013 en 2015 honderden (minimum tweehonderdvijftig) wapens van Slovaakse makelij geïmporteerd heeft. Zes wapens daarvan komen uiteindelijk in handen van Amedy Coulibaly die op 8 januari 2015 een ongewapende politievrouw doodschiet in de omgeving van Parijs en ’s anderendaags vier mensen doodschiet in een Joodse supermarkt in Parijs.
Claude Hermant houdt voor de rechtbank vol dat hij voor de politie infiltreerde in het milieu van de wapenhandelaars. De politie ontkent dit. “Een bron? Ja. Een infiltrant? Nooit van ons leven.” Uiteindelijk wordt Claude Hermant tot zeven jaar gevangenisstraf voor wapenhandel veroordeeld. Aurore Joly, de echtgenote van Claude Hermant, wordt veroordeeld tot vijf jaar cel waarvan drie met uitstel. Voor vier anderen die mee voor de rechtbank moesten verschijnen zijn er straffen van acht maanden cel met uitstel tot vijf jaar gevangenisstraf.